Strategické územie Valaliky sa rozšírilo na 1052 hektárov

13.10.2022 Košice

Bratislava 12. októbra (TASR) – Strategické územie Valaliky, v ktorom by mala automobilka Volvo vyrábať elektromobily, sa rozšírilo z 1046 na 1052 hektárov (ha). Vyplýva to z návrhu na zmenu osvedčenia o významnej investícii, ktorý v stredu schválila vláda.

"Navrhovaná zmena strategického územia reaguje na prebiehajúci proces majetkovoprávneho usporiadania vlastníckych vzťahov pozemkov a počiatočnú fázu prieskumných činností a iných prípravných činností," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v schválenom materiáli. Spoločnosť MH Invest II, ktorá o zmenu požiadala, ju odôvodnila potrebou doplnenia pozemkov potrebných na realizáciu externej infraštruktúry a pozemkov na realizáciu budúcich investícií investorov.

"Po vykonaní zmeny budú strategické územie významnej investície tvoriť pozemky s rozlohou 1052,25 ha a všetky stavby na nich, ktoré bezprostredne súvisia s prípravou strategického územia. Pozmenená bude výmera strategického územia v katastrálnom území Valaliky a Geča, okres Košice-okolie," priblížil rezort hospodárstva.

Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň schválil aj návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii na investičný projekt "Strategické územie Valaliky – rozvoj verejných služieb". Realizáciou investičného projektu sa má zabezpečiť výstavba verejnoprospešných stavieb a stavieb verejnej infraštruktúry, čo má zvýšiť kvalitu životnej úrovne obyvateľov dotknutých realizáciou významnej investície Strategické územie Valaliky.
 

Vyberte región

mark